Fantastiska Golfbedrifter

Makalösa golfhändelser i historien

Nedan tänkte vi lista några av de bedrifter som sticker ut lite extra i golfens långa historia av storslagna handlingar.

Först ut är lägst antal slag något gått för att klara av en 18-håls bana. Rekordet för lägst antal slag på 18 hål i dokumenterad historia är 55 slag. Och det finns faktiskt fyra golfare som delar det rekordet. Men han som gjorde det först heter E.F Staugaard och det var 1935 på Montebello Parks golfbana.

Nummer två är lägst antal slag som någon gått på i en officiell PGA-tour, rekordet sattes av Jim Furyk då han klarade av golfbanan TPC River Highlands på 58 slag. i och med det så blev Furyk den första, och en så länge enda, att gå 58 slag på en PGA-tour. Furyks näst sista putt missade hålet med en hårsmån, annars hade rekordet varit 57 slag istället.

Den tredje makalösa bedriften utfördes av John Hudson som 1971 under Martini-turneringen i England gjorde två hole-in-ones på rad. Du läste rätt, två på rad. Först så sänkte han bollen i det elfte hålet på ett slag och han tyckte väl det var en härlig känsla, så han gjorde om det på tolfte hålet också.

John Hudson

Nummer fyra är en liten annorlunda bedrift av Alan Shepard, en astronaut som 1971 drog av två svingar, på månen. Han gjorde vad alla golfande astronauter med självaktning skulle göra, tog med sin klubba och ett par golfbollar, åkte upp i rymden. Landande på månen och väl där slog han ut två golfbollar i rymden.

Den sista händelsen är herrarnas PGA-tour tävling på golfbanan The Colonial i Texas, 2003. Det här kunde varit en helt vanlig tävling på PGA-touren, om det inte varit för Annika Sörenstam. Hon var vid tiden den överlägset bästa kvinnliga golfaren i världen. När hon som första kvinna, de senaste 60 åren, fick vara med och tävla med herrarna på en PGA-tävling. Sverige kommer kanske aldrig igen att få uppleva en golfare av Sörenstams rang.

Annika Sörenstam