Golftävlingen US Masters historia

Golftävlingen US Masters historia

Golftävlingen de flesta av oss kallar US Masters heter egentligen The Masters Tournament, men kallas i vissa golfsvängar endast The Masters. US Masters är en av fyra av golfens stora händelser som kallas majors och spelas alltid den första hela veckan av april varje år. Golfens andra tre majors, British Open, US Open och PGA Championship spelas på en ny golfbana varje år. US Masters däremot spelas alltid på Augusta National Golf Club, vilket är en av anledningarna till att den blivit en av proffsgolfarnas favorit. Tillsammans med British Open rankas den som en av de två mest prestigefyllda golftävlingarna i världen. US Masters kom till 1934 vilket är ett antal år senare än den första majorn British Open som hade sin första tävling redan 1860. Själva banan Augusta öppnades 1933, alltså året innan den första Mastern spelades.

US Masters är känd för några av sina speciella traditioner, kanske främst den gröna kavajen som ges till vinnaren. Han får ha den med sig i ett år innan han sedan måste lämna in den till klubbhuset på Augusta för att förvara den tillsammans med tidigare vinnares kavajer. Alla tidigare vinnare har varje år en The Champions Dinner att se fram emot, där de kan snacka om sina tidigare vinster. För att få äran att deltaga i US Masters måste man givetvis vara en riktigt bra golfare. Det krävs faktiskt också att man får en speciell inbjudan från tävlingsledningen, till skillnad från många tävlingar som endast baseras på ranking.

Vill du åka och se en US Masters live? Synd, för då behöver du stå i kö 10-15 år för att få en biljett. Vill du köpa i andrahand kostar de därför tiotusentals kronor. Det kanske ändå är lika bra för det är sällan det bjuds på svenska framgångar i tävlingen. Tyvärr har ingen svensk vunnit tävlingen, den bästa svenska prestationen stod Jonas Blixt för när han 2014 kom på delad andraplats. Det är sällan en svensk deltagare kommer bland de tio bästa i just US Masters av någon anledning. Vi fick en svensk vinnare i British Open så sent som 2016 genom Henrik Stenson. Om du ställer dig i kö för en inträdesbiljett till US Masters nu så kanske det blir din tur lagom till den första svenska segraren.