Kriterieauktionen upphör – vad händer nu?

Kriterieauktionen upphör – vad händer nu?

Efter nästan två decennier upphör nu Sveriges största unghästauktion för trav. Kriterieauktionen har varit en viktig del av den svenska travhästbranschen och har bidragit till att sammanföra ägare med potentiella köpare av unga hästar för tävling.

Så vad händer egentligen nu, och hur ser framtiden ut för en av Sveriges största travhästauktion? Läs vidare och få svar på vad som kommer att hända efter Kriterieauktionens upphörande, och gå direkt till ATG resultat för det senaste uppdateringarna om ATG.

Kriterieauktionen genom tiderna

Kriterieauktionen är Sveriges största unghästauktion för travhästar. Auktionen har årligen inträffat i Solvalla under fyra dagar i mitten på september. Under de fyra dagarna har hästarna inledningsvis visats på stallbacken för att senare säljas på auktion.


Kriterieauktionen har varit en viktig samlingspunkt för både svenska hästintressenter och -ägare. Faktum är att det finns ett antal högklassiga unghästar som är uppfödda och tränade i Sverige, men som aldrig skulle ha blivit tillgängliga om det inte vore för Kriterieauktionen.

I år beslutade dock Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT) att Kriterieauktionen skall upphöra – kanske den största förändringen inom auktion för travhästar i Sverige på väldigt länge.

Varför upphör Kriterieauktionen?

Det finns säkert flera anledningar till att Kriterieauktionen upphör. Med tanke på hur länge Kriterieauktionen har pågått, var det kanske dags för den förändring? ASVT anser att det är för sent att sälja ettåriga unghästar i september månad, vilket Kriterieauktionen har inneburit. Därför satsar ASVT inte bara på att ändra på datumen, utan byter också ort, plats och till och med namn på denna årliga auktion.

Kriterieauktionen kommer därför ersättas med en helt ny och uppdaterad hästauktion. Den 14-16 september i år arrangeras “Next Generation Sale” på Sundbyholm travbana i Eskilstuna. Next Generation Sale kommer därför att bli Sveriges nya Kriterieauktion, vilket innebär att auktionen framöver kommer att inträffa tidigare på hösten varje år. Eventet kommer även, utöver auktioner, erbjuda travtävlingar och andra festligheter.

I år kommer auktionen ta formen av en hybridauktion där man kan buda både digitalt och live. Det finns möjlighet att buda via programmet Menhammar Online Sales eller på sedvanligt vis, på plats i auktiosokalen. Marknadschefen på Sundbyholm kommer att ta vid efter auktionerna, för vidare festliga tillställningar.

Tips för dig som ska buda i Next Generation Sale

För dig som skall delta i Next Generation Sale och är på spaning efter en ny unghäst, har vi samlat några tips. Det finns, som du säkert redan vet, flera faktorer att ta hänsyn till när man fattar ett köpbeslut om en häst som ska tränas för tävling.

  1. Kontrollera om hästen är frisk – både mentalt och fysiskt – och att den har fått grundläggande vaccinationer.
  1. Titta på hästens stamtavla – detta kan vara avgörande för potentiell framgång. Ta reda på hästens avelsbakgrund och håll dig uppdaterad om hästavel inom hästsport.
  1. Planera transporten. Om du inte själv kan fixa med transport finns det flera transportföretag som erbjuder tjänster för att transportera din häst från A till B.
  1. Teckna en försäkring så fort som möjligt. Detta kommer hjälpa både dig och din häst vid  eventuella och oförutsägbara situationer.