Golf för nybörjare

Golf för nybörjare

För den som är helt ny till sporten och aldrig spelat golf tidigare kommer här är en artikel som hjälper dig få koll på det mest om kanske den bästa sporten i världen.

Till skillnad från till exempel skärmbunden underhållning som bingo, har golf har så mycket att ge, gemenskap, spelglädje och fina naturupplevelser.  Dessutom kan alla tävla tack vare handikappsystemet.

Vad behövs för att komma igång

För att spela golf på alla Sveriges banor behöver du ha ett Golf-ID och ett Grönt Kort. Ditt Golf-ID gör det möjligt för dig att bli medlem på en klubb och boka starttider på olika golfbanor.

Vad är ett grönt kort?

Det gröna kortet får du när du visat att du vet hur man spelar golf på ett säkerhet sätt, kan ta dig runt på en bana med en tillräckligt hög spelstandard. Det betyder att du först behöver gå en liten kurs där du går igenom både teorin och tränar på spelet. Enligt Golförbunde kan du göra det på två sätt. Antingen genom att registrera dig på webben, för att där lära dig teorin för att sedan träna och spela på en klubb nära dig. Eller så kontaktar du en klubb i närheten för att fråga dem vad de erbjuder för introduktionskurser. De flesta klubbar erbjuder teoriutbildning och lektioner, ibland tillsammans med ett medlemskap.

Om man är barn finns korta banor och utrustning anpassat för dem. Om man har en funktionsnedsättning finnsparagolf.

Ett antal bra saker att veta om spelet

  • Golfbanan består av 18 går med olika längd. Par 3 som är kortast och par 4 som är medellånga och par 5 som är längst. Utslagsplatsen kallas tee. Därifrån spelar man längs en klippt yta som heter fairway i riktning mot en flagga som står på finklippt gräsyta som heter green. Längs hålet finns spelhinder.
  • Golf går ut på att ta sig från tee till green och putta bollen i hål på så få slag som möjligt.
  • För att ta sig till green använder man olika sorters klubbor som gör att bollen flyger olika högt och långt.
  • Om man är ny i sporten räcker det med 6–7 klubbor. Ofta får man låna och testa klubben på golfklubben. Man behöver också bollar, bag, greenlagare, peggar, gymnastikskor och kanske en handske för att få bra grepp om klubban.
  • Det finns olika spelformer – individuellt och i lag. Det finns poängbogey, slagspel och match.
  • Det finns idag cirka 460 golfklubbar med runt 490 000 medlemmar i Sverige.